ČESKÝ KAVIÁR?

Pro výrobu Sturgeon Friendly Caviar kosmetiky se využívá výhradně extraktu z jiker chovaných přímo na fakultní farmě ve Vodňanech, která patří pod Jihočeskou Univerzitu. Způsob získávání jiker je však přelomový a inovativní hlavně v tom smyslu, že ponechává při jejich získání ryby (jikernačky) naživu.

CO JE TO KAVIÁR?

Kaviár, přesněji řečeno černý kaviár, jsou mírně nasolené jikry jeseterovitých ryb, které se získávají z pohlavně dospělých samic – jikernaček – v období krátce před výtěrem velmi nevybíravou metodou. Ryba je zabita, její vaječníky vyňaty a z nich se separují jednotlivé jikry, které se dále promývají, solí a balí. Doposud se kaviár získával tímto způsobem, který byl pro rybu fatální. Protože jsou jeseteři dlouhověké ryby, dosahují pohlavní dospělosti v závislosti na druhu ve věku 5–25 let. Tak dlouhou dobu je nutné čekat, než získáte jikry pro výrobu kaviáru, což vysvětluje i relativně vysokou cenu kaviáru na trhu.

JAK SE VYRÁBÍ ČESKÝ KAVIÁR?

Díky dlouholetému výzkumu, se vědcům na Fakultě rybářství a ochrany vod z Jihočeské univerzity podařilo vymyslet nový způsob získávání kaviáru, aniž by se ryba musela usmrtit. K jeho výrobě na fakultě se používají především jikry jesetera sibiřského (Acipenser baerii) nebo jesetera malého (Acipenser ruthenus), v budoucnu se ale přidají i další druhy. Jikry z jikernačky sezískávají velmi šetrnou metodou jako při umělém výtěru a následně je pomocí speciální technologie, založené na fyzikálním procesu a využití kuchyňské soli, přemění na prvotřídní kulinářský produkt. Vzhledem k tomu, že jikernačky nejsou během tohoto procesu usmrceny, použiváme jako hlavní motiv ochranné známky našeho kaviáru spojení: kaviár přátelský k jeseterům – Sturegon Friendly Caviar.

Za rok se na fakultě vyrobí přibližně 20-30 kilogramů Sturgeon Friendly kaviáru. Celý proces je přísně tajný. To jakým způsobem výroba probíhá, ví jen hrstka zasvěcených odborníků.

ÚČINNOST KAVIÁRU

V čem tkví tajemství kaviárové kosmetiky:
Kaviár pokožku revitalizuje, regeneruje a zpomaluje proces stárnutí. Kromě těchto vlastností také hluboce hydratuje a dodává pokožce energii a svěžest. Krémy obsahují 0.5% kaviárového extraktu, v nemž nalezneme vitaminy A a D, které pomáhají s likvidací vrásek, dále také minerály pro zpvevňující účinek a v neposlední řadě také nenasycené omega-3 mastné kyseliny.

Používáním přípravků s výtažkem kaviáru výrazně zpomalíte proces stárnutí a chráníte pleť před degenerativními účinky.

Kaviárový extrakt obsahuje všechny komponenty důležité pro nově vzniklý život. Právě tyto látky se z čerstvého kaviáru šetrně separují a ve vysoké koncentraci až 0,5% (oproti konkurenčním a cenově nesrovnatelným produktům) přidávají do unikátních new age krémů SFC. Právě tyto látky dokáží regenerovat vaší položku a dodají jí pevnost a elasticitu.

Garantováno dlouholetým vývojem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Českýkaviár.cz

DHA, EPA
protizánětlivé účinky

ALA
posílení kožní bariéry

Vitamin A
ochrana před volnými radikály, regenerace

Vitamin D
hydratace

Kaviár

Kaviár je luxusní delikatesa, ale stejně tak i kosmetická ingredience. Jeseteři jsou dlouhověké ryby, dosahují pohlavní dospělosti v závislosti na druhu ve věku 5 - 25 let. Tak dlouhou dobu je nutné čekat, než lze získat jikry pro výrobu kaviáru, což vysvětluje i relativně vysokou cenu kaviáru na trhu.

Je to vzácná surovina a co do složení má unikátní profil. Aby se kaviár skutečně dal nazývat pravým černým kaviárem, je nutné pro jeho výrobu použít pouze jikry z konkrétních druhů jeseterovitých ryb (jeseter sibiřský, malý a nejznámějším je vyza velká).

Kaviár je ze své podstaty neoplodněné vajíčko jesetera. Jako všechna vajíčka je velmi bohatý na živiny, zejména ty, které slouží k výživě a tvorbě buněk. Pro kosmetické účely se využívá kaviárový extrakt, nikoli tedy samotné jikry. Extrakt je tak koncentrovanou podobou toho nejcennějšího z kaviáru.

Lokální

Jeseteři se chovají na specializovaných farmách ve Vodňanech. Kaviárový extrakt je 100% českého a snadno dohledatelného původu.

Cruelty-free

Certifikovaný způsob získávání kaviáru bez usmrcení a traumatizace vzácných jeseterů.

Vysoce koncentrovaný a čistý extrakt

Laboratorně testovaná čistota, bez přítomnosti těžkých kovů. Každý produkt Český kaviár obsahuje minimálně 250 mikrolitrů extraktu.

Účinky kaviárového extraktu:

  • podporuje tvorbu kolagenu
  • stimuluje tvorbu ceramidů (lipidů zadržujících v pleti vlhkost)
  • hloubkově hydratuje
  • chrání pleť před předčasným stárnutím (vlivy atmosferického i digitálního znečištění a působení volných radikálů a dalších toxinů)
  • napomáhá regeneraci pleti a obnově kožních buněk
  • zlepšuje strukturu pleti a její celkový vzhled